Kellele iseseisvus, kellele autonoomia. 100 aastat soome-ugri iseolemist

30. aprillini saab Pärnu Keskraamatukogu perioodikagaleriis vaadata näitust "Kellele iseseisvus, kellele autonoomia. 100 aastat soome-ugri iseolemist".

2018. aastal möödus 100 aastat Eesti Vabariigi väljakuulutamisest. Samal ajal toimusid pöördelised sündmused kogu Venemaal ja Euroopas, lisaks Soome ja Ungari iseseisvumisele saavutasid territoriaal-autonoomia Nõukogude Venemaa suuremad soome-ugri rahvad - mordvalased, udmurdid, marid, komid ja karjalased. Neile sündmustele pühendas Fenno-Ugria möödunud aastal ERMis toimunud hõimupäevade konverentsi, mis oli ühtlasi osa soome-ugri rahvastele suunatud EV100 välisprogrammist. Konverentsil pidasid ettekandeid soome-ugri rahvaste väljapaistvad ajaloolased.

Kuna huvi seni käsitlemata teemavaldkonna vastu oli suur, koostasime konverentsi ette valmistamise käigus meieni jõudnud materjalidest teabenäituse, mis aitaks tutvustada lisaks omariikluse saavutanud soome-ugri rahvastele ka teiste sugulasrahvaste ajalugu ning iseseisvuspüüdlusi laiemalegi üldsusele. 

Selleks aitasid konverentsil osalenud ajaloolased juurde hankida hulga foto- ja tekstimaterjale, millele lisasime omalt poolt nende rahvaste ajalugu käsitlevat üldist informatsiooni. 

Näituse tekstid on koostanud ajaloolased Jaak Prozes ja Piip Pillak, toimetanud Kadi Sarv, näituse kujundasid Peeter Laurits ja Kadri Liis Rääk. 

Väljaandja: MTÜ Fenno-Ugria Asutus

Näituse korraldajad: MTÜ Fenno-Ugria Asutus ja Tallinna Ülikool