Kati Juuriku fotonäitus "Brasiilia 2000 meremiili"

Pärnu Keskraamatukogu trepigaleriis on 2. juunist 30. juunini üleval Kati Juuriku fotonäitus "Brasiilia 2000 meremiili"

Enda kohta kirjutab Kati järgmist:

Olen hariduselt küll tantsukunstnik, kuid lapsest saati tegelenud pidevalt kujutava kunsti erinevate vormidega. Viimased seitse aastat olen elanud Brasiilias - hoomamatus, värvikas ja kuumas keskkonnas - ja õppinud seda tundma mööda rannikut seilates. Elasin poolteist aastat koos meremehest elukaaslase ja meie väikse tütrega purjekal, reisides kokku üle 2000 meremiili. Peatusime lühemateks ja pikemateks perioodideks vaid sõltuvalt vajadusest, ilmast ja soovist. Põlise pärnakana ei ole meri mulle võõras, ent Läänemeri kahvatus Atlandi ookeani ees. Tasane, hall ja tõsine vastandus tõusudele ja mõõnadele, soolasele veele ja ookeani bravuurikusele. Need meremiilid peitsid endas värvika aaretelaeka muutlikus olus, maastikus ja mõtteviisis.  

Näitusele valitud piltidel domineerib Bahia osariik, mida peetakse Brasiilia hälliks. Sinna maandusid 15. sajandil esimesed eurooplased ning alguse sai koloniaalajastu. Sestap on sealsetel tänavatel peidus elav ajalugu ja arvukalt rääkimata lugusid, tohutult kannatusi, kuid ka olemise talumatut kergust ja uhkusetunnet. Justkui pidu iseeneses, piiratud ressursside kiuste.

Oma tähelepanekud võtsin üles hobifotograafina. Pildid on isiklikud emotsionaalsed leiud, mis pakuvad võrdlusmomenti minu enda kultuuriruumi ideaalmaastikele ning andud võimaluse positiivselt tagasi peegeldada Eesti elu ja olu tihtipeale lihtsalt mugavusest tingitud nurinat.

Lühidalt ja kokkuvõtvalt:

Olles aastaid elanud ja reisinud Brasiilias, on see fotoseeria mälestuste ja emotsioonide pagas, mida veel palju suuremas mahus tegelikult eneses südames kaasas kannan. Fotod võtavad kokku brasiilia mitmekülgse palge, mis võiks pakkuda naudingut ja elurõõmu oma lihtsuse võlus. 

Aga võib ka lihtsalt öelda, et need pildid on ühe pärnaka fotomälestus pikast reisist mööda Brasiilia rannikut.