Marge Robami isikunäitus "Kodupoolis"

Maikuus on Pärnu Keskraamatukogu I korruse galeriis digitaalgraafika kunstniku ja disaineri Marge Robami graafikanäitus "Kodupoolis".

Marge Robam on mikroettevõtja, vaba- ja digitaalgraafika kunstnik, visuaalse kommunikatsiooni disainer. Robam on töötanud graafilise disaini õppejõuna, arvutimängude disaini ja arenduse erialajuhina kõrgkoolis ning meediaeriala õpetajana kutsekoolis. Hetkel õpib ta kunstiõpetaja eriala magistrantuuris EKA/TLU ühisõppekaval ning koordineerib EKA disainiteaduskonna mikrokraadi kursust.

Näituse pealkirjas olev mõiste kodupoolis tuleb Marge ema lapsepõlve lugudest. Täna võib see tähendada muud kui varem. Pärimusest on teada, et kodupooliseks olid näiteks lihtsad pannkoogid, vanaema ja lapselapse vahel kahekesi kodus olles jagatud maius. Aga ka mõni muu, mitteigapäevane toit, mida ei oleks jätkunud kõigile. Eriti peredes, kus palju liikmeid või keerukad olud. Täna nimetatakse kodupooliseks ka kodus tehtud, kaasa võetavat või teistele viidavat toitu või küpsetisi.

Kujundlikult saab nimetada kodupooliseks kõike seda, mida jagatakse ja hoitakse, mida väärtustatakse. Kõigil koduste kihtide kujunditel on mõju, ka salajastel, teadvustamatutel, rääkimata neist mis tugevalt esil.

Kõik tööd sel näitusel on valminud 2022 sügisel.