Näitus "Sasha Putrya kaunis maailm" trepigaleriis

8.-31. jaanuarini on Pärnu Keskraamatukogu trepigaleriis üleval Ukraina kunstniku Sashenka Putrya (1977-1989) joonistuste näitus.

Nooruke Ukraina kunstnik Sashenka Putrya sündis Ukrainas Poltava linnas 2. detsembril 1977 ja lahkus elust 24. jaanuaril 1989 raske haiguse tagajärjel kõigest 11 aastasena. Tema loominguline pärand on tohutu: 2280 joonistust ja kompositsiooni. Aastail 1989 kuni 2021 toimus enam kui 230 Sasha Putrya personaalnäitust 11 riigis. Eestis eksponeeritakse tema töid esmakordselt.


Sashenka püüdis oma kunstiga seda maailma muuta, muuta seda lahkemaks ja ilusamaks. Oma joonistustesse pani ta igaveseks kogu oma armastuse ja vajaduse ilu järele, mis oli talle kallim kui elu.
Andeka kunstniku joonistustel on muinasjutulised ja ajaloolised süžeed, portreed, vaimsed teemad, kosmoseteemad, loomad. Samas on tema lapselikult naiivsed teosed täis sügavat tarkust, kõrget vaimsust, harmooniat, erakordset ilu ja elurõõmu, nad säravad erksates värvides ja on hämmastavalt täiuslikud – neis on kehastunud Sašenka enda ainulaadne ja kaunis vaimne maailm, tema Ilu universum.


Sashast on loodud kuus dokumentaalfilmi, avaldatud kaks dokumentaaljutustust, värvilised kataloogid ja joonistuste albumid ukraina, vene, saksa ja ingliskeelsete tekstidega. Poltava kunstigaleriis avati Sasha Putrya nimeline laste näitusesaal, korraldatakse rahvusvahelisi laste loomingu konkursse. Lasteaia hoonele Poltavas on paigaldatud mälestustahvel.


Noor kunstnik pälvis postuumselt:
- Päästja Kristuse kuldmedali „Inimväärse elu eest“, 1998;
- Püha Nikolause ordeni „Headuse suurendamiseks Maa peal“, 2000;
- Hõbekattega antiikse ikooni „Kõigevalitseja Kristus“, 2001;
- Kogu India ühenduse Nehru Bal Samiti riikliku auhinna „Kalasari Award“, 2001
 
Näituse korraldaja: Eesti Roerichi Selts
Näituse kuraator: Maryna Lohinova, kulturoloog, publitsist, Harkiv, Ukraina