Nahadisaini näitus "Köitmise kunst" I korruse galeriis

Pärnu Keskraamatukogus saab 3. novembrist 2. detsembrini vaadata Kõrgema Kunstikooli Pallas Nahadisaini ja restaureerimise eriala näitust „Köitmise kunst”.

 

Näitusel tutvustatakse Kõrgema Kunstikooli Pallas nahadisaini osakonna üliõpilaste loomingut, pakkudes vaatamiseks õppetööna valminud köiteid, külalisraamatuid ja kunstnikuraamatuid.

Raamatuköitmine on sajanditega kujunenud traditsioon, mis pakub kunstnikule loomisrõõmu ja köidab vaatajat ka tänapäeval. Köitekunstnik teeb köiteid, mis teda köidavad ja teisi rõõmustavad. Ta paneb raamatu sisse osakese endast ja seob ennast köitega. Soov on vääristada selleks sobivaid raamatuid andes neile lisaväärtust naha- ja köitekunsti vahenditega.

Näitusel on eksponeeritud erinevates köitestiilides töid, alates kõigile tuntud nahkköitest kuni köiteobjektide ja autoriköideteni. Köidete kaunistamisel on kasutatud nii klassikalisi tehnikaid kui ka uudseid võimalusi - leidub nahavooli, intarsiat, aplikatsiooni, pimetrükki, kuldamist ja tänapäevast lasergraveerimist ning digitrükitehnikat.

Osalejad: Kaire Avi-Kinnunen, Tuuli Jõesaar, Riti Jänesmägi, Kerttu Karkis, Kullake-Aleksandra Kask, Gerli Kelt, Gregor Kiin, Anu Kookla, Evelin Kõur, Lauri Laasik, Karmen Lumik, Liisa Lääne, Laura Martin, Katry Mets, Netty Muld, Marit Must, Tiiu Niinemets, Märt Puusta, Riina Raudson, Kerttu Rebane, Dorel Sabre, Helene Sepp, Kaari Sibrits, Anzela Sirel, Helen Strom, Emely Sulg, Liis Tisler, Anni Vallsalu, Stefani Vissel.

Tööd on valminud õppejõudude Rutt Maantoa, Maila Käose ja meister Tõnu Ojaperve  juhendamisel. Näituse koostas Rutt Maantoa. Plakati kujundas Rein Maantoa.