Pärnu üldhariduskoolide 14. kunstikonkursi parimate tööde näitus

Pärnu Keskraamatukogus avatakse neljapäeval, 30 novembril näitus Pärnu üldhariduskoolide kunstikonkurssi silmapaistvamatest töödest.

Järjekorras neljateistkümnes üldhariduskoolide kunstikonkurss toimus traditsiooniliselt kahes vanusegrupis - algklassid ning 5.–12. klass. Esikolmik ning eripreemiad anti välja eraldi iga klassi arvestuses. Käesoleval aastal käsitleti fotosid eraldi kategooriana. Konkursile laekus tänavu rekordilised 376 kunstitööd, millest 13 olid fotod.

Konkursil anti õpilastele ette teemad, mille hulgast said nad valida endale meelepärase. Algklasside teemad oli “Linnuparv (linnud kes lendavad ära)”, “Laulu- ja tantsupidu”, “Unistuste mets ja võluolendid”, “Tulevikulinn ja liiklus tulevikulinnas” ning “Elu kosmoses”. Algklasside töid hindasid Pärnu Kunstide Kooli joonistamis- ja maalimisõpetajad Kristel Pajos ja Kirsti Tuum ning kunstiringide juhendaja ja kunstiõpetaja Julia Toots.

Vanema vanusekategooria õpilastel oli valikus arhitektuurne ülesanne, mis kutsus noori üles märkama enda ümber ühiskondlikke hooneid (kauplused, büroohooned, kirikud, staadionid), eramaju ja kortermaju; uusi ja vanu ehitisi ning nende erinevusi ja sarnasusi. Võis valida ka loova ülesande, kus tuli lõuendil kujutada enda tundeid ja emotsioone. Kuna inimene ise on kunstnikke köitnud aegade algusest saati, siis kolmas valikuvõimalus oligi inimese kujutamine. Fotoülesande märksõna oli aga “inimene linnas”, kus tuli tabada inimesi linnaruumis erinevates olukordades linnakeskkonnas. Pildistada võis ka inimtegevuse jälgi linnas – kas sõna otseses mõttes meie jalajälgi või ka ülekantud tähenduses.

Vanema kategooria hindamiskomisjoni kuulusid kunstide koolist joonistamise õpetaja ja sisearhitekt Tiina Kesküla ning kompositsiooni ja fotograafia õpetaja ning fotokunstnik Andres Adamson, samuti Pärnu Linnagalerii peagalerist ja kunstnik Piret „Pusa“ Bergmann ning Pärnu Linnavalitsuse huvihariduse ja noorsootöö peaspetsialist Reeli Jantson.

Näituse avamine ning tunnustuse saanud õpilaste ja õpetajate autasustamine toimub 30. novembril kell 16.00 Pärnu Keskraamatukogu lasteosakonnas (algklassid) ja trepigaleriis (5.-12. klassid). Näitus jääb avatuks 8. jaanuarini 2024.