Taavi Niittee astrofotod I korruse galeriis

2.-20. veebruaril on Pärnu Keskraamatukogu I korruse galeriis üleval Tõrva Astronoomiaklubi liikme Taavi Niittee astrofotode näitus.

Fotode autor Taavi Niittee kirjutab fotode saamisloost:

"Siin on näha valikut astrofotodest, mis on kogunenud viimase nelja aasta jooksul Tõrvas astrofotograafiaga tegeledes. Pildistamisega on kaasnenud tunde ja tunde häälestamist, sättimist, kaablite harutamist, külmetamist, kruvimist, higistamist, kissitamist, fokuseerimist, joondamist, säritamist, vandumist, kalibreerimist, programmide õppimist, fototöötlemist, pimedas komistamist, libastumist, taevakaartide uurimist ja meeleheites juuste kiskumist. Kuid asi on olnud kõike seda väärt, sest tulemuseks on fotod, mis küll ei ole oma kvaliteedilt maailma tipus, kuid teevad silmad ette nii mõnelegi fotole raamatutest, mille ajel lapsepõlves tekkis huvi astronoomia vastu.

Näeme siin meist 440 valgusaasta kaugusel kihutavat Plejaadide täheparve, mille kuumad tähed panevad neid ümbritseva gaasi siniselt hõõguma. Orioni suur udukogu, Roseti udukogu, Elevandilondi udukogu ja võimsad Hinge ning Südame udukogud on paigad, kus taolised tähed ja parved kosmilisest gaasist alles kokku küpsevad. Need asuvad meist tuhandete valgusaastate kaugusel. Hiiglaslik Andromeeda galaktika paikneb meist aga juba miljonite valgusaastate kaugusel ning selles sisalduvate tähtede arv ligineb triljonile. Võimendatud värvides Kuu ja läbi valge valguse filtri jäädvustatud Päike asuvad meile tohutult palju lähemal, kuid on siiski meie taeva kõige võimsamateks taevakehadeks. Päikese juurde on lisatud ka pisikene mõõtkavaline Maa.


Kõik fotod (välja arvatud Maa foto) on tehtud kasutades Tõrva Astronoomiaklubi tehnikat ja jäädvustatud Tõrva koduaiast avanevast võrdlemisi pimedast taevast."