Andres Siplase raamatu „Mariupol. Linn, mida enam ei ole“ esitlus 1. novembril

1. novembril esitleb Pärnu Keskraamatukogus oma uut raamatut „Mariupol. Linn, mida enam ei ole“ Pärnust pärit Andres Siplane.

Andres Siplane läks 2021. aasta oktoobris Mariupolisse, et tutvuda Aasovi-äärse eluga. Pärast täiemahulise sõja algust ning linna hävitamist tekkis vajadus kogutud informatsioon jäädvustada ehk kirjutada raamat sellest, milline see linn oli ja millised inimesed seal elasid.

Kuigi linn on meile kauge, on sellel mitmeid seoseid ka Eestiga. Veel enam –  seosed on ka Pärnuga. Nimelt saabus suusa- ja mööblivabrik Viisnurga rajaja ja pikaaegne juht Jossif Vaitsenberg Pärnusse ei kusagilt mujalt kui just Mariupolist.

Raamat ei pretendeeri olema ammendav ajalooteaduslik käsitlus linnast. Pigem koosneb see raamat urbanistlikest ja kultuuriloolistest kirjeldustest ning vaatlustest. Juttu tuleb Mariupoli tuulest, slobodaast, trammidest nr 2 ja 5, vasakkaldast, Ivan Bakatovist, tsirkusest, kaspia kilust, urumi ja rumeika keeltest, vorstivabrikust, kanalisatsiooniluukidest, Itaalia tänavast, katoliku kiriku ehitamisest, apelsiniimpordist, tuletornist, uisutamisest, Puškini oletatavast visiidist, kreekakeelsest luulest, tummfilmide vaatamisest ning paljust muust, mis seal linnas toimus ja oli.

Varem on Siplane avaldanud muhedad memuaarid Pärnust „Introverdi monoloog. Pärnu“ (2019) ning ainulaadsest huvist kanalisatsioonikaevuluukide vastu koostatud raamatu „Luukide vaatlemisest“ (2021). Erialalt sotsiaaltöö spetsialistina on ta uurinud kasuperedes kasvavate laste toimetulekut.

Raamatu esitlus toimub Pärnu Keskraamatukogu suures saalis 1. novembril kell 17.00. Autor võtab raamatuid ka müügiks kaasa, ostusoovi korral palume varuda sularaha.

Sündmus Facebookis

Olete oodatud!