„Dannebrog 800 – Taani lugu Eestis“

Pärnu Keskraamatukogu perioodikagaleriis on alates 22. aprillist avatud Rahvusarhiivi külalisnäitus „Dannebrog 800 – Taani lugu Eestis“, mis käsitleb Taani lipu Dannebrogi sünnilugu Tallinnas 800 aastat tagasi ning annab ülevaate ka Taani kuningavapi mõjust Eesti riigivapi kujunemisele.

Aastal 2019 tähistati Taani lipu Dannebrogi 800. aastapäeva. Legendi järgi said taanlased oma lipu Tallinnas taevase kingitusena. Aastasadade vältel on aga sidemeid riikide vahel tekkinud hulga enam. Näitusel on esile toodud kahe väikese mereriigi ühisosa: ühendav ajalugu, tihe diplomaatiline ja sõjaline koostöö ning kaubandus- ja kultuurisidemed.

Näituse keskse telje moodustab Taani ja Eesti riigivõimu sümboolika. Juttu tuleb nii Taani lipu Dannebrogi kui ka Taani kuningavapi mõjust Eesti riigivapi kujunemisele. Ülevaate saab kahe riigi suhetest, taanlaste abist Eesti Vabadussõjas ning sajanditepikkustest kaubandussidemetest. Põnevaid üllatusi pakuvad viie Eestiga seotud nimeka taanlase lood.

Tänavu tähistatakse Taani-Eesti diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva ja diplomaatiliste suhete taastamise 30. aastapäeva. Pärnut puudutab näituse osa, kus kirjeldatakse insener Klaus Højgaardi tegevust 1930ndatel, tema eestvõttel ehitati Pärnu Suursild.

Näitus jõudis Pärnusse Taani saatkonna vahendusel.

Näitust koos arhiivimaterjalidega on varem esitletud Rahvusraamatukogus, Rahvusarhiivis ja Narva muuseumis.