Dóra Keresztesi graafikanäitus "Nõialaulud"

31. märtsini saab Pärnu Keskraamatukogu I korruse ja perioodikagaleriis vaadata Ungari graafiku Dóra Keresztesi tööde näitust "Nõialaulud". Kunstniku looming tugineb ungari rahvakultuurile ja pakub elamust nii lastele kui ka täiskasvanutele.

óra Keresztes on sündinud 1953. a Budapestis. 1977. aastal lõpetas ta Budapesti kunstiülikooli raamatute illustreerimise osakonna, kus teda õpetasid István Balogh, György Haiman, János Kass ja Ernö Rubik. Pärast magistriõpingute lõpetamist 1979. aastal siirdus ta tööle Rooma Ungari instituuti.

Dóra alustas oma karjääri raamatute illustreerijana, kujundades peamiselt lasteraamatuid ja kaasaegseid ungari kirjanduse teoseid. Nende kõrval juhendas ta õpitubasid lastele, teiste hulgas ka Ungari rahvusgaleriis. Aja möödudes hakkasid tema töölauale lisanduma filmi- ja teatriplakatid. Dóra on juhtinud kultuuriajakirja Múzsák ning olnud Ungari illustraatorite ühingu asepresident.

Praegu töötab Dóra Keresztes vabakutselise kujundajana omaenda stuudios. Illustreerimise kõrval tegeleb ta ka lavakujunduse ja animafilmide tootmisega. Ta on esinenud oma töödega näitustel, biennaalidel ja filmifestivalidel nii Ungaris kui ka väljaspool seda.

Dóra Keresztes on saanud kunstnikuna inspiratsiooni keskaegsetest puulõigetest, mis olid ekspressionistlike kujundajate hulgas populaarsed ka 20. saj alguses. Teisalt on tema looming mõjutatud sügavalt Ida-Euroopa rahvakultuurist ning Ungari ja Rumeenia (Transilvaania) külade väikekirikute sisekujundusest. Kunstnikule meeldib rännata oma töödes mineviku ja oleviku vahel, kasutada erinevaid sümmeetria vorme ning mängida positiivi ja negatiiviga. Groteski ja sürrealismi elementidega pikitud pildid jutustavad lugusid iidsetest müütidest ja muinasjuttudest.

Võrreldes kaasaegse digitaalse kujundusmaastikuga on Dóra Keresztesi tööd pigem ebatavalised, aga nagu kunstnik ise ütleb, toetuvad tuleviku alustalad minevikule. Kunstnikuna tunneb ta end vastutavana piirkondlike kultuuride säilitamise eest ning töötab iga päev selle nimel, et leida tervislik tasakaal mineviku ja oleviku vahel.